tarihinde yayınlandı 22 Yorum

Hayvan Beslemede Melas Kullanımı

melasci.com

Bizim Alışveriş, Edirne Keşan’da 1997 yılından beri alternatif yem üretimi ve satışı yapmaktadır. Yaklaşık 156 köy ve merkezde 5000 kişiyi aşkın değerli bir müşteri kitlemiz vardır.

Bölgemizde dağıtım ağımızdaki araçlarla kapıya teslim ürünlerimizi ulaştırmaktayız, aynı zamanda Keşan Köy Garajındaki dükkanımızdan sipariş alıp satış yapmakta ve görüşmelerimizi gerçekleştirmekteyiz.

2005 yılında başladığımız Melas satışımız başta büyükbaş sığırlar olmak üzere küçükbaş koyun ve keçide de değerli üreticiler tarafından kullanılmaktadır.

Melas ortalama % 50 şeker ihtiva eden, koyu kahve renkli ve yüksek viskoziteli (kıvamlı) bir şuruptur. 1 dekar pancarın yan ürünü olan Melas’ın hayvansal besin değeri 500 kg arpaya eşdeğerdir. Yani, 165 kg melas 500 kg arpaya eşdeğerdir.

Melas hayvan yemi olarak doğrudan kullanılan, şeker içeriği yüksek iyi bir enerji kaynağıdır. İştah açıcı ve aromatik bir özelliğe sahiptir. Hayvanlarda kuru madde tüketimini arttırır. Süt ve besi hayvanlarında yem tüketiminin % 10-15 arasında kullanılabildiği rasyonlarda belirtilir. İçermiş olduğu kaliteli şeker sayesinde zamanında kızgınlığa getirir. Süt ve besi randımanını arttırır.

Yerel satışlarımızdan örnek verecek olursak bölgemizdeki üreticiler; inek başına ortalama yarım kilo(500gr) günlük Melası 3-4 katı su ile bir kap içinde çay kıvamına getirip hayvanının yediği tüm yemin üzerine serpiştirmektedir. Sapın, samanın, fenni yem ve yarmanın üzerine dökülen melası hayvanlar belki ilk öğünde yemekte nazlanabilmektedir, ikinci öğünde yemeye başlarlar ve üçüncü uygulamada alışırlar. Sonrasında özellikle kış aylarında bir ineğin yediği yarım kilo melasın vereceği enerjinin yanı sıra melas diğer yemlerin sindirim oranını artırmaktadır. 2-3 aylık bir kullanımdan sonra süt ineklerinde süt verimi artar, besi danaları daha iyi et tutar ve gözle görülür şekilde tüylerinde parlaklık olur ve hastalıkların azaldığı yada artık hiç hayvanların hastalanmadığı görülür.

Buğday veya arpa samanından sılaş yapmak için; 300 kg samana 30 kg melas katılarak sindirilebilirliği yüksek bir sılaş elde etmiş oluruz.

Aşağıda değerlerini sunduğumuz Melas’ın analiz raporunu bize e-posta yollayarak isteyebilirsiniz;

Kuru Madde: %73 – 79
Sakkaroz (Şeker): %48 – 57
Protein: %11 – 12
Özgül Ağırlık: %1,3
Metabolik Enerji: %2800
Ham Kül: %8-10
İnvert Şeker: %2 – 2,7
Arsenik mg/kg en çok: 1
Bakır mg/kg en çok: 18
Çinko mg/kg en çok: 100
Demir mg/kg en çok: 100
Kalay mg/kg en çok: 100
Kurşun mg/kg en çok: 2
Briks (toplam çözünmüş madde): %80 – 83
Kalsiyum: % 0,2 – 0,5
Fosfor: %0,05 – 0,3
Sodyum: %1

45 kg’lık ürünümüzü hemen buradan alabilirsiniz.

Hayvan Beslemede Melas Kullanımı” üzerine 22 yorum

  1. Tavuk yeminde melas kullanılıyormu evet ise ne kadar

    1. Merhaba,

      İlginiz için teşekkür ederim,

      Yumurta Tavuğu Karma Yeminde Melas; Yemin formunu iyileştirir, lezzet verir, %5’e kadar kullanılabilir. Ancak aşırı kullanımı yemde topaklanmaya neden olabilir.

      Yüksek potasyum içeriği problem yaratabilir. %’3ten fazlası su tüketimini artırır.

      Etlik Civciv-Piliç Karma Yeminde ise, %3 öneriliyor.

      Kaynak: http://www.prof-dr-ryetisir.gen.tr/Rasyonda_Hammadde_Kullanm_Snrlar.pdf

      İyi çalışmalar,

      1. merhabalar. Biz de küçükbaş hayvancılıkla uğraşıyoruz ve kuzuları yetiştirmek için yem fiyatların pahalı oluşundan kendi yem ihtiyacımızı kendimiz karşılamak istiyoruz bunun için kendi yem karmamızı oluşturacağız. Fakat bu karma içerisine melası hangi oranda % katacağımızı ve nasıl katacağımızı bilmiyoruz yardımcı olursanız bu konuda sevinirim.

        1. Merhaba,

          Yem karmaya %5 oranında melası yeme dengeli dağılacak kadar su ile inceltip katabilirsiniz. Örneğin; 100kg kaba-kesif toplam yeme 5kg melası katmanız yeterli, melas koyu kıvamlı olduğundan dengeli dağıtabilmek için 2-3 misli su ile inceltip yem karmaya atabilirsiniz.

          Özel rasyon hazırlatırsanız melası %10’a kadar arttırıp arpa vs. kısabilirsiniz, bizim önerimiz olan %5 her işletmeye uygun, hatta koyun-kuzu başına günlük 50gram gelecek şekilde melas katmanız bile iştah açıp işe yarayacaktır.

          İyi çalışmalar,

  2. Merhaba ben Sivas ta hayvancılık la uğraşıyorum melas a ucuz ve kolayca nasıl ulaşa bilirim

    1. Merhaba,

      Çevrenizde şeker pancarı fabrikası varsa oralara gidip sorabilirsiniz, genellikle yılbaşında melas bitiyor ama şansınızı deneyin. Ayrıca bizde kargoyla ihtiyaç fazla olduğunda anbarla her şey dahil fiyatlarla yolluyoruz efendim, fiyatlarımız mağaza bölümünde var.

      İyi günler,

  3. Merhabalar melasın hayvanlarda kullanılmasının önemi ve süt sığırları üzerindeki etkisi nelerdir.

    1. Merhaba,

      https://www.instagram.com/p/B-6rMe7HKrn/?utm_source=ig_web_copy_link

      Bu videoda 3 farklı kullanım şekli var abi, en yaygın kullanımı hayvanların yemlerine serpme, 3-4 katı su ile çay kıvamına getirip serpebilirsiniz.

      Hayvanlarda Melas Kullanımının Avantajları
      1- İştah açıcı ve aromatik bir özelliğe sahiptir.
      2- Hayvanlarda kuru madde tüketimini arttırır.
      3- Süt ve besi hayvanlarında büyükbaş için 350 gram küçükbaş için 50 gram günde yeterlidir.
      4- İçermiş olduğu kaliteli şeker sayesinde zamanında kızgınlığa getirir.
      5- Süt ve besi randımanını arttırır.
      6- Sürekli kullanıldığında karaciğeri güçlendirerek direnci arttırır.
      7- Maliyeti ucuzdur.
      8- Yem karma makinası kullanılan işletmelerde %40lara varan yem tüketimi artışları sağlanır.
      9- Asidozis gibi metabolik hastalıkları tetiklemez.
      10- İşkembeyi fazla yormaz.
      11- Geçiş döneminde ( doğuma 21 gün kala ve doğumdan sonraki 21 günlük süre) kullanımı birçok metabolik hastalığın önlenmesini sağlar
      12- Özellikle sıcak yaz aylarında iştah açıcı ve yem yemeye teşvik edici özelliği vardır ve içerisindeki şekerden dolayı hayvanlar severek tüketirler.
      13- Yaz aylarında oluşan sıcaklık stresini azaltır.
      14- Düzenli olarak kullanıldığında günlük istenilen düzeyde kaba yem tüketimine teşvik edeceği için süt yağı üzerine olumlu etkileri ispatlanmıştır.
      15- İşletme yem maliyetlerini azaltır.

      İyi günler,

  4. Merhaba,

    Melas esmer şeker üretiminde de kullanılan bir ürün olarak biliyorum. Burada maliyeti azaltmak adına beyaz toz şeker ile melası kendimiz karıştırarak esmer şeker olarak kullanabilir miyiz?

    Kullanma oranları kaça kaç olmalı?

    Hep hayvancılık üzerine sorular gelmiş. Bu alanda da kullanılabilir mi acaba

    1. Merhaba, Ülkemizde üretilen melas insan tüketimine uygun değil efendim, İyi günler,

  5. Melas Tavukların yemine değilde suyuna katılabiliyormu katılıyor ise oranı ne olmalı?

    1. Merhaba, tavuklar ve kanatlılarda genel olarak rasyona toplam yemin %3’ü kadar katılıyor efendim, diğer büyük ve küçükbaşta olduğu gibi suya katıp şerbet olarakta verebilileceğinizi düşünüyorum.

      Kanatlılarda %3’ün geçilmesi önerilmiyor, melaslı şerbeti sürekli önlerinde bulunduracaksanız tavuklara sade suda sunun, sadece şerbeti sürekli olarak içmesinler.

      İyi günler,

  6. Ben fabrikadan toklu taneli besi yemi alırken hazırlanırken melası biraz fazla olsun dedim bi zararı olurmu kuzu besisinde biraz fazla yaptılar melasını

    1. Selam, beside %10’a kadar çıkılıyor, zararı olacağını sanmıyorum. iyi günler.

  7. Merhaba hocam, çiftçi veya ziraatçi değilim ancak ilgim var. Ziyaret ettiğim bir çiftlikte gördüm: rasyonda pelet olmasına rağmen kaba ve kesif yemi birbirine yapıştırmak için melas kullanılması besi danasını ishal yapmaz mı? Araştırmalarıma göre yüksek oranda çözülebilir şeker bulunması hızlı geçirgenliğe sebep olmaz mı hocam? Bunun bir oranı var mıdır? Saygılarımla.

    1. Merhaba, Besi rasyonlarında %10’a kadar melas yazıldığını biliyorum, fakat bu oranları deneyen bilmiyorum, ben keçilerime ve tavuklarıma sınırsız veriyorum, ihtiyaçları kadar yalıyorlar. İyi günler,

  8. Merhaba hocam melas sipariş ettim sizden pancar küspesi ile büyükbaş ve küçükbaş hayvana verilirmi oranı ne olmalı ve melası sıcak havalarda nasıl muhafaza etmeliyim

    1. Selam,

      Yaş veya kuru pancar küspesiyle melas verilir, büyükbaş ve küçükbaşların rasyonların da %5 kadar öneriliyor, fakat genellikle bu kadar verilmiyor, büyükbaşa günde 250 gram küçükbaşa günde 20-30 gram veriliyor. Melası iki üç katı su ile inceltirseniz yeme, sapa, samana daha dengeli dağıtabilirsiniz. Melas bozulmaz, kabının içine bir şey katmayın doğrudan güneşte bırakmayın, son kullanma tarihi yoktur.

      İyi günler,

  9. Merhaba melas Almayı düşünüyorum. Fakat ürün bozulurmu yada son kullanma tarihi ne kadar olur tam olarak bir cevap bulamadım 250kg aldım bunun 3veyada 4senede kullanacak olsam dayanır mı kuru ve serin bir ortamda tutsam. Sıvı olmasından dolayı bozulur diye biraz endişem var.
    Melas bir çok hayvancılık da kullanıyor arılar içinde kullanılabilir mi

    1. Selam, melasın son kullanma tarihi yoktur bozulmaz, içine bişey katmassanız dilediğiniz zaman kullanabilirsiniz, etiket bilgisi olarak 2 yıl son kullanma tarihi yazılır ama bu ürünün son kullanma tarihi değil yasal bir gerekliliktir. Kuru, serin ve güneş görmeyen bi ortamda tutarsanız özelliklerini yani besin değerlerini vs. daha iyi korur. Melas pekmezdir evet bildiğiniz pekmez, molasses kelimesinden gelir pekmez demektir, arılara ishal yaptığını ve diğer arı besinleriyle daha az oranda melas karıştırarak vereceğini söyleyen arıcılar oldu, ama arılara sürekli kullanan varmı bilemiyorum. İnşallah yardımcı olabilmişimdir, iyi günler,

  10. Merhaba
    Melas, toprak beslemede kullanılabilir mi. Badem bahçem var

    1. Selam, şilempe daha uygun sitede basit bir reçete de var, aynı oranlarda melasta kullanılabilir efendim. İyi günler,

      https://melasci.com/2023/02/01/silempe-recete/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir