![](https://i1.wp.com/melasci.com/wp-content/uploads/2019/03/1.png?fit=980%2C426&ssl=1)
MUSTAFA DÎNÇER ve NECMETTİN E. KARATAYLI
TÜRKİYE ŞEKER FABRİKALARI A. Ş.
Neşriyatı No. 172
Yeni Desen Matbaası Ankara — 1970
İÇİNDEKİLER
Sayfa
Önsöz………………………………. 5
MELAS
Melas Nedir? …………………………………………………………………… 7
Melâsdaki Şekerden Faydalanma ……………………………………….. 9
Melâsın Yem Değeri ………………………………………………………….. 9
Melasın Hayvanlara Yedirilmesi………………………………………… 11
Melâslı Yem Paçalının Hazırlanması ………………………………….. 12
Hayvanlara Verilecek Günlük Melas Miktarları …………………… 12
Yem Fabrikaları Niçin Melas Kullanırlar? …………………………… 13
Hayvan Besicileri Hayvanlarına Niçin Melas Yedirirler? ………… 14
Melâsın Dağıtımı ve Satışı ……………………………………………….. 14
Melasın Depolanması ve Melas Depoları ……………………………. 15
Pompalar ve Isı Faktörü …………………………………………………… 18
Yem Fabrikalarında Melâsın, Yemlere Karıştırılması……………… 19
Yemleri Devamlı Karıştırma İşlemi …………………………………….. 20
Melâsın Hayvanlara Sade Melâs Olarak Yedirilmesi………………. 20
Yeşil Yem Silâjına Melâs Katılması ……………………………………. 21
Süt İneklerinin Beslenmesi ……………………………………………… 22
Besi Sığırlarının Beslenmesi …………………………………………….. 22
Koyunların Beslenmesi …………………………………………………… 22
Domuzların Beslenmesi …………………………………………………… 23
Beygirlerin Beslenmesi ……………………………………………………. 23
Tavukların Beslenmesi ……………………………………………………. 24
Hindilerin Beslenmesi …………………………………………………….. 24
Şeker Pancarı Küspesi …………………………………………………… 24
Şeker Pancarı Küspesinin Kurutulması …………………………….. 27
Pelet Küspe ………………………………………………………………….. 33
Melaslı Kuru Pancar Küspesinin Analizi ve Yemlerin Besin Değeri 34
Kuru Pancar Küspesi île Diğer Yemlerin Üsareyi Emme Mukayesesi 37
Melâslı Kuru Küspe İyi Bir Yeşil Yem Silâjı Yapımında
Faydalı Olmaktadır …………………………………………………………. 33
Hayvanları Yemleme Rasyonları (Günlük İstihkak
Olan Yem Paçalları) ……………………………………………………….. 39
Sığırların Beslenmesi …………………………………………………….. 41
Süt Sığırları İçin Rasyon ………………………………………………… 46
Kuzu Beslenmesi İçin Rasyon …………………………………………. 47
ÖNSÖZ
Memleketimizin artan nüfusuna ilişkin ekonomik problemleri içerisinde bol ve ucuz hayvan yemi temini de yer almaktadır. Zira, bu konunun çözümü, beslenebilmemiz için gerekli olmaktadır. Türkiye’de hayvan beslenmesi ve bu yoldan memleketteki et ve süt darlığııun giderilmesinde pancar küspesi ile melas çok büyük bir önem taşımaktadırlar.
Şeker fabrikasyonu artığı olan küspe ve melas, hayvan besleme değeri yüksek, ucuz ve kolay temin edilebilen birer yem kaynağıdır. Her iki yem de lezzetli ve karbonhidratça zengin olup, hayvanların midesinde kolaylıkla hazmolunmaktadıriar.
Pancar çiftçisine, Şeker Fabrikalarına teslim ettikleri pancarın % 40’ı kadar yaş küspe bedelsiz olarak, melas ise pek cüz’î bir bedel ile verilmektedir.
Bilindiği üzere yaş küspe en iyi şekilde muhafaza edildiğinde dahi besin değerinin üçte biri kayıp olmaktadır. Melastın temini ve hayvanlara yedirilmesi henüz gerekli rağbeti görmemiş durumdadır.
Cılız hayvanlarımızın beslenmesinde halen köylülerimiz tarafından kapışılacak kadar büyük bir değer kazanmış olan pancar yaş küspesinin yanında günden güne melas da yer almaktadır. Yakın bir gelecekte ise melâslı kuru küspe çiftçilerimiz arasında rağbet ve itibar kazanacaktır. Şeker Şirketi deneme mahiyetinde de olsa halen melâslı kuru küspe imâli ve sarfiyatı konusu üzerinde önemle durmaktadır. Ileriki yıllarda Şeker Fabrikalarımızın her birine kurutma tesisleri yapılması ve küspenin melâslanarak kurutulması, küspe ile melasın, bu iki kıymetli yemin ziyan edilmesini önlemiş olacaktır. Böylelikle köylerinin fabrika merkezlerine veya kantarlara uzak oluşundan ötürü pancar küspesi alamayan çiftçilerimizin de küspeden ve melastan faydalanmaları sağlanmış olacaktır.
Tahmin olunacağı üzere melâslı kuru küspe, küspe ile melasın birlikte taşınması, uzun müddet bozulmadan muhafazası ve hayvanlara yedirilmesi imkânlarım kazandırmaktadır.
Bugün için memleketimizde sadece Erzurum Şeker Fabrikasında küspe kurutma tesisi vardır ve çalışmaktadır.
Bu küçük kitabı melas, küspe ve besicilik konularında esaslı ve pratik bilgiler verebilmek amaciyle kaleme almış bulunuyoruz. Okuyanların az dahi olsa faydalanacaklarım ummaktayız.
Nâçiz eserimize kendi yayınları arasında yer vermek lûtfunu esirgememiş olan Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğüne şükranlarımızı sunarız.
Saygılarımızla
Ankara, Ocak 1969
MELAS NEDİR?
Şekerin fabrikasyonunda, kristâl şeker elde edilmesi için muhtelif pişirim ve temizleme işlemleri sonunda (son şeker lâpasının santrifüjlenmesi sonunda) içinde % 50 kadar şeker bulunan koyu kahverengi (pekmez kıvamında) ve çok lûzuci (yapışkan) bir şurup (fabrikasyon artığı) kalır ki, bu yan ürüne şeker teknolojisi dilinde melâs adı verilmektedir. İşletme hesaplarına göre, pancara nazaran takriben % 3,8 – 4,0 kadar melâs elde edilmektedir. Bir başka deyimle, 100 kg. pancardan
14 -16 kg. şeker üretimi yerine bunun takriben % 11 * 13 kadarı elde edilemeyip melâs ta kalmaktadır. Melasta kalan bu şekerin bir kısmı serbest ve bir kısmı da su ve organik potas tuzları ile birleşikler halinde bağlıdır. Genel olarak melasın % 75 – 86 sı kuru madde ve % 14 – 25 i su’dur.
Yapılan analiz sonuçlarına göre melâsın terkibinde takriben :
% 50 kadar sakaroz,
% 30 kadar gayri şekerler (azotlu maddeler ve kül),
% 20 kadar su vardır. Gayri şekerler de :
Ham protein takriben % 11,0, diğer organik maddeler % 10,8 ve kül % 8,2
olarak tesbdt olunmuştur. Ham proteinin takriben üçte biri ve organik
maddelerin de % 901
hazmolunabilmektedirler.
Pancar şekeri ile kamış şekeri rafinasyonundan elde olunan melâsların bileşimi birbirinden farklıdır. Kamış melâsında ayrıca invert şeker de bulunmakta ise de, bu melasın azotlu maddeler miktarı pancarınkinden daha azdır. Pancar melâsındaki protein miktarı % 6 -13 oranındadır. Bu yüzden pancar melası karamela kokusunu ve lezzetini vermektedir ki, bu hâl bünyesindeki proteinden üeri gelmektedir.
Şeker Fabrikalarımızdan elde olunan melâsların analizi sonucunda aşağıdaki miktarlar tesbit olunmuştur :
Kuru Madde | % | 81,4 | – 87,2 |
Sakaroz | % | 48,4 | – 52,5 |
İnvert Şeker | % | 0,26 – | – 0,52 |
Rafinoz | % | 0,00 – | – 0,80 |
Azotlu Maddeler | % | 1,00 – | – 2,40 |
Özgül Ağırlık | 1,431 – | – 1,439 |
Pancar ve kamış melâslarının bir başka yönlü analizleri de aşağıda verilmiştir :
Yekûn Şekerler % | Protein % | Brix Derecesi % | Özgül Ağırlığı Kg. | |
Şeker Pancarı Melası | 48,52 | 6-13 | 80,0 – 85,0 | 1,400 -1,449 |
Şeker Kamışı Melası | 48,56 | 1- 3 | 79,5 – 86,0 | 1,400 -1,449 |
MELÂSDAKİ ŞEKERDEN FAYDALANMA :
Melâsdaki şeker muhtelif çöktürme metodları ile melâstan alınabilmekte ise de bu işlem, ekonomik olmamaktadır. Melâstan şeker elde edilmesinde : melâstaki şekerin toprak alkalileri ile – muayyen şartlar altında – suda güç çözünen sakaratlar teşkili metodundan yararlanılmaktadır. Sakarat fabrikalarında her 100 kg. melâstan 42 – 45 kg. şeker üretilebilmektedir.
Melâs ispirto ve maya üretiminde de kullanılmaktadır. 1 kg. ispirto üretimi için takriben 3,5 kg. melâs harcanmaktadır. Melâsın tahammürü yolu ile üretilen ispirto, içki veya di- ger sanayi kollarında sarfedilmektedir. Melâstan yine ihtimar yolu ile aseton, butanol, limon asidi, süt asidi ve gliserin de elde olunmaktadır.
Melâs, sade şekilde veya kombine yemlerin içine karıştırılmış olarak hayvanlara yedirilmektedir. Yem olarak yedirilen melâstaki kuru maddenin % 60 mı teşkil eden sakarozun hepsi ve amino asitlerin bir kısmı hayvanlar tarafından hazım suretiyle benimsenmektedir. Melâs suda kolayca eriyebilen ve besince zengin olan faydalı bir hayvan yemi olmaktadır. Şu da var ki : Melâsın fazla yedirilmesi halinde hayvanlarda hazım keyfiyeti bozulabilir ve bu yüzden hayvanlar hastalanabilirler.
MELASIN YEM DEĞERİ :
Pancar ve kamış melâslarının yem değeri aşağıda verilmiştir :
![](https://melasci.com/wp-content/uploads/2019/03/2-1.png)
Yapılan denemeler ve hesaplardan alınan sonuçlara göre 100 kg. melâs :
66 kg. Arpanın veya,
80 kg. Yulafın veya,
130 kg. Çayır otunun yaptığı besleme işini görmektedir.
İnsan gıdası olarak pancardan üretilen ve sıvı şekilde iken kristal hale getirilen şekerin içerisinde vitaminler ve mineral maddeler hemen hemen hiç yoktur denebilir. Çünkü, pancar veya kamış Usaresindeki vitamin ve minerallerin çoğu melâsa geçmiş durumdadırlar.
MELASIN HAYVANLARA YEDİRİLMESİ :
Pancar ve kamış melasındaki sindirilebilir azot ile amino asitler bu besini değerlendirdiklerinden melâs hayvanlar için çok faydalı olmaktadır.
Melasta potasyum, natriyum ve kalsiyum tuzlan da vardır. Aynca, eser miktarında bulunan kobalt, hayvanların bazı hastalıklara karşı mukavim olmalarını sağlamaktadır. Ancak, hayvanlara yedirilecek melâs miktarının ölçüsünü kaçırmamak da lâzımdır.
Melâsın ağdalanmış durumu ile hayvanlara yedirilmesi oldukça güçtür. Bu sebeple melâsı ya kaba veya kesif yemlere karıştırarak vermeli, ya da sadece melâs olarak yedirmelidir. Her iki durum için de bir kısım melâs için dört kısım su hesabı ile melâsı ılık suda erittikten sonra hayvanlara yedirmelidir. Melâsın böylece verilmesi halinde çiğnenme ve hazım külfeti ortadan kalkmaktadır.
Yukarıda da belirtildiği üzere, melâs
hayvanlara ya sadece melâs olarak yedirilir veya diğer yemlere karıştırılarak
verilir. Melâsın sindirimi kolay olduğu için öteki yemlerin hazmına yardımcı
olduğu gibi yem paçalına lezzet de kazandırır. Bir başka şekil olarak melâs,
yem fabrikalarında pancar küspesi veya sair yemlerle karıştırılıp kurutularak
kombine yem
yapıldıktan sonra hayvanlara yedirilir. Melas karıştırılarak hazırlanan kombine yemin nem oranı % 14 den fazla olursa, böyle yemler muhafaza esnasında kolayca bozulurlar.
En iyi şekil olarak melası kuru pancar küspesi, kuru yonca samanı, kıyılmış kuru yonca otu, hububat samanı, fasulya samanı, mısır koçanı kırması gibi kaba yemlere veya kepek, yulaf, arpa, fiğ ve burçak gibi kesif tane yemlerin kırılmışı ile iyice karıştırdıktan sonra yedirmelidir.
MELÂSLI YEM PAÇALININ HAZIRLANMASI :
Çiftçiler tarafından köylerde veya çiftliklerde melas karıştırılmak suretiyle yem paçalı hazırlanır iken aşağıdaki hususlara dikkat etmek gereklidir :
a — İçine melâs karıştırılacak olan yemler temiz ve düzgün bir zemin üzerine yayılırlar.
b — Yeme katılacak melâs ölçüldükten sonra 4 misli ılık suda iyice karıştırılmak suretiyle eritilir.
c — Eritilen melâs, karıştırılacak yemin üzerine yeknesak bir şekilde serpilir ve yem – melâs paçalı iyice karıştırılır.
d — Melâs karıştırılarak yapılan yem paçalları günlük ihtiyaç kadar hazırlanmalıdırlar.
e — Hazırlanan yemler uzun müddetle bekletilmemelidir. Bekletilen yemler bilhassa yaz günlerinde kısa zamanda kolayca ekşiyerek bozulurlar.
f — Melâs yemlemesinde azdan başlayarak ve tedricî surette miktarını arttırmak suretiyle, bir hafta sonra normal miktara ulaşılmalıdır.
HAYVANLARA VERİLECEK GÜNLÜK MELÂS MİKTARLARI :
Normal melâs (su katılmamış) olarak hayvanlara verilecek günlük melâs miktarları aşağıya çıkarılmıştır. Bu miktarlar 450 kg. canlı ağırlığa göre hesaplanmıştır.
YEM FABRİKALARI NİÇİN MELAS KULLANIRLAR?
Dünya milletleri, çiftlik ve kümes hayvanlarının beslenmesinden faydalı ve kârlı sonuçlar alabilmek için kesif ve kaba yemlerle beraber melâsı da hayvanlarına yedirmektedirler.
Melâs, Yem Fabrikalarmda aşağıda açıklanan dört önemli işi gördüğü için kullanılmaktadır. Kombine yeme katılan melâs :
- — Yemin lezzetini arttırmaktadır.
- — Yeme, çabucak hazmolabilen karbonhidrat kazandırmaktadır.
- — Yemlerdeki tozu bertaraf etmektedir.
- — Pelet (Topak yem) yapılır iken yemleri birbirine yapıştırmağa yaramaktadır.
HAYVAN BESİCİLERİ HAYVANLARINA NlÇlN MELAS YEDİRİRLER?
Hayvan besicileri aşağıda sayılan gerçek faydalar yüzünden melâsı yem olarak kullanmaktadırlar. Çünkü melâs :
a — Yemi daha lezzetli bir hale koyduğundan hayvanlar verilen yemleri seve seve yerler ve tamamen tüketirler.
b — Melas, besin kalitesi düşük olan saman, kuru ot ve mısır koçanı kırması gibi kaba yemlerin besin değerini yükseltir.
c — Melâs, hayvanların sağlığı için çok önemli olan suyu bol miktarda içmelerini sağlar. Amerika Birleşik Devletlerinin Maryland Deneme İstasyonunda yapüan testler göstermiştir ki : kuru ota katılan melâs, yemin hazım kabiliyetini % 24 ; kuru ot ve tane yem paçalına katılan melâs ise yemin hazım kabüiyetini % 14 oralımda çoğaltmıştır. Demek oluyor ki, medâs lezzetliliği, hayvanlara enerji sağlaması ve diğer özellikleri bakımından fevkalâde bir hayvan besleme yemi olmaktadır.
Melâs, gelişen dağıtım ve ulaştırma sistemleri ile fabrika merkezlerinde, şehirlerde ve köylerde hayvanlara yedirilmek için çiftçinin emrine hazır duruma getirilmeğe çalışılmaktadır. Bu konuda memleketimizde Şeker Şirketi Bölge Teşkilâtlan ile Mahallî Pancar Kooperatifleri çiftçiye hizmet etmektedirler. Bidon veya tankerlerle köylere götürülen melâsın ucuz fiyatla çiftçiye dağıtımı ve köylerde depolanmasına ait uygulamalardan her geçen yıl daha olumlu sonuçlar alınmaktadır.
Şeker Şirketince melâs, fabrika teslimi olarak sanayicilere 15-20 Kr./Kg. dan ve çiftçilere 2-5-10 Kr./Kg. dan satılmaktadır.
MELASIN DEPOLANMASI VE MELAS DEPOLARI:
Melâs içersinde % 50 civarında şeker bulunduğu için uygun şartlar altında uzun müddet depo edilebilmektedir. Melâsın emin bir şekilde depolanabilmesi için, su geçmez tank veya depolara konulması şarttır. Bir küçük delik bulup nisbeten az miktardaki suyun melâs deposuna sızması dahi melasın fermantasyon yolu ile (Bakteri denilen küçük canlılar = Mikroorganizmalar yardımı ile tahammür ederek) bozulmasına sebep olabilir.
Melâs, Avrupa ve Amerika memleketlerinde betondan yapılan depolarda veya bildiğimiz çelik saç tanklarda muhafaza edilmektedir. Bu iş için genellikle çelik depolar tercih olunmaktadır. (Resim : 1)
Beton depolar yekpare taş ve çimento harcı kullanılarak yapılırlar. (Resim : 2) Asitler kireci tahrip ettiğinden melâs depolarının yapımında saf çimento harcı kullanılmalıdır. Devamlı yağışa veya sair harici tesirlere karşı koyabilmesi için beton depolar alttan ve yanlardan kuvvetli demir çubuklarla bağlantılı olarak yapılmalıdır. Deponun içerisindeki yarıklar plâstikle veya buna benzer (epoxy) bir tabaka ile kaplanmalıdır. Deponun alt tarafı bir küçük çukura doğru meyilli olmalı ve o çukura bir tulumba (verimli dişli tertibatlı pompa) yerleştirilmelidir. Beton depoların toz, kir ve kumdan muhafazası için üzerleri iyice örtülmelidir.
Çelik tanklar kaynaklı konstrüksiyonla yapılır. (Resim : 3) Deponun
temizlenebilmesi veya içerisinde ne miktarda melâs kaldığının kontrol
edilebilmesi için üzerinde insan girecek kadar büyücek bir pencere
bulundurulmalıdır. Madenî tanklar bodrumlara, yer altma veya toprak üstüne
yerleştirilebilirler. Şayet tank, toprak üstünde yerleştirilir ise melasın
soğuktan muhafazası için muayyen bir ısı temini gereklidir. Keza, özel bir
havalandırma tertibatı da bulundurulmalıdır. Havalandırma, melasın bozulmasını
önlemek için çok önemli ve lüzumludur.
POMPALAR VE ISI FAKTÖRÜ:
Yapışkanlığının fazla oluşu sebebiyle melâs pompajı için verimli dişli tertibatlı pompa tipleri tavsiye olunmaktadır. Bu pompalar su pompalarının yansı kadar bir hızla çalıştırılmalıdırlar. Emmenin mümkün olduğu kadar açık olması lâzımdır ki, pompa daima kâfi miktarda melâs verebilsin. Pompalarda karıştırıcıdan yöne olan kısımda iki inçlik, çıkış kısmındaki ise dört inçlik boru kullanılmalıdır. Melâs boruları lüzumsuz dirsek ve kıvrımlardan kaçınılmak suretiyle, imkân nisbetinde direkt olarak uzatılmalıdır.
Melâsın ısı ile olan ilişkisi aşağıda kısaca gözden geçirilmiştir :
Melâs, 29 – 38 °C derecede akıcı bir hale gelir ve diğer besin maddeleri ile güzelce karışabilir. Melâsı bu ısı derecesinde tutmak için ısıtmak gereklidir. Ancak, melâsın ısıtılması büyük bdr dikkat istemektedir.
Yapılan denemelere göre çok yapışkan oluşu sebebiyle melâs viskozimetre’den :
20 | °C’de | 167 Saniyede, |
30 | » | 56 » |
45 | » | 15 * |
70 | » | 4 » , |
boşalabilmektedir.
Melâsın buhar verilerek ısıtılmasında aşırı ısı, şekeri tahrip edebileceğinden aslâ yüksek basınçlı buhar kullanılmamalıdır. Buhar basıncının sınırı 250 derece veya daha az olmalıdır.
Melâsı ısıtmak için sıcak su kullanılması en
emniyetli bir yoldur. Helezonik yüzeyler buharla ısıtılmaktan ziyade sıcak suya
ihtiyaç gösterirler.
Melası ısıtma için kullanılan diğer bir metod da melasa temas eden borulara kablo sarmak ve bunlara elektrik akımı vermektir. Kablonun yüksek ısıdan muhafazası için termostat kontrolü bulunmalıdır. Çok pahalı olmasına mukabil bu türlü ısıtma şekli küçük hacimli depolar için en uygun olanıdır.
YEM FABRİKALARINDA MELASIN YEMLERE KARIŞTIRILMASI :
Yem paçalına giren yemlerin iriliği, rutubet yüzdesi ve ısı dereceleri melasın yemler tarafından emilişine tesir ederler, îri, ıslak ve soğuk olan yemler melası az ve geç emerler. Arttırılan yem karıştırma müddeti bu probleme yardım ederse de birleşimin ısısının dikkatli bir şekilde yeterli tutulması en emin bir yoldur. Demek oluyor ki, fabrikalarda melâslı yem imâl olunur iken melâsın ısısı ile diğer yemlerin ısısı yeterli olmalı ve öteki yemler fazla ıslak olmamalıdır. Melasın emilişinde karıştırma müddeti de mühim olup bu, tecrübe ile ayarlanabilir. Melasın kolay karışımını temin için yemlere katılmadan önce 29-38 °C ye ısıtılması çok yerinde olur. Buna ilâveten, kombine yemde kullanılan bileşimlerin emme nisbeti, soğuk oldukları zaman göze çarpar şekilde azalır. Soğuk yemlere verilen sıcak melâs, nüfûz etmiş kısımlardan ziyade dış satıhlarda, donmaya daha mütemayildir. Sonuç olarak : Fabrikasyonla
kombine yem imâlinde soğuk melas kullanılmamalı ve yemler iyice öğütülmüş, kuru ve ılık olmalıdırlar. Bileşimlerin doku yapılışı da melasın emilişine etkili olmaktadır. Melasın serbestçe içe doğru akışı için gevşek dokular daha uygundur. Kombine yeme dozajından fazla melâs katılması halinde yem, kendini koyuvererek açılır.
Konu ile ilgili olması bakımından yemlerin oda
ısısında emebildikleri melâs yüzdeleri aşağıda verilmiştir :
![](https://melasci.com/wp-content/uploads/2019/03/7.png)
YEMLERİ DEVAMLI KARIŞTIRMA İŞLEMİ :
Bir geniş tekne ile onun içerisinde dönen bir spiral’den ibaret olan bir aparat içerisinde yemler karıştırılırlar. Kum yemlerle melas bu aparatta birbirine iyice karıştırılmalıdırlar. Karışım için, melas ve yem miktarları önceden tartılmak suretiyle hesaplı kullanılmalıdır.
Yemleri karıştırmak için betoniyer biçimindeki karıştırıcılar da kullanılmaktadır.
MELASIN HAYVANLARA SADE MELAS OLARAK YEDİRİLMESİ :
Birçok besiciler hayvanlarına kendi kendine yeme metodu ile melâs yedirmektedirler. Açık bir tekneye konulan melasın üzerinde aralıklı yapılışta ve sal gibi yüzen ensiz bir tahta bulundurulur. Hayvanlar melâsı tahtadaki aralık yerden yalarlar. Bu hâl melasın dökülüp saçılarak ziyan olmasını önler.
Başka bir metod da, alt tarafı delik olan bir
silindiri yassı bir kap içinde tersine çevirmektir. Açık delikten akan melâs,
(Tavuk suluklarında olduğu gibi) tüketilen miktarın yerini alır.
Bir diğer metod ise : Bir tekne içerisine yerleştirilen ve
bir mil ile döndürülen yatay durumdaki metal bir silindirin dönmesi ve dönerken melâsa bulaşan bu silindiri hayvanların yalaması şeklinde olan yedirmedir.
YEŞİL YEM SÎLÂJINA MELAS KATILMASI :
Melâs, yeşil ot ve bakliyat silâjının muhafazasını ve oluşumunu sağlar. Yeşil yem silâjına melâs katılması, silâjın lezzetini ve besin değerini arttırır. Silâj yapmak için ot ve bakliyeleri yarı çiçek açmış durumlarında iken biçmelidir. Bu devredeki otlarda protein, vitamin ve mineraller çok yüksek seviyede olmakla beraber genç bitkilerde siloda kolay oluşuma yeterli rutubet yoktur. Bitkilerdeki nem o devrede ağırlığın % 65 – 75 i arasındadır. Bu dönemde kesilen otlar mümkün olan süratle ve bekletilmeden derhal siloya alınmalıdır. Silâj her tarafa eşit şekilde yayılıp dağıtıldıktan sonra hava boşlukları bırakılmam asma dikkat etmeli ve çürümeyi önlemek için iyice sıkıştırılmalıdır.
Melâstaki şekerler, silâjm iyi bir şekilde muhafazası ve olgunlaşması için lüzumlu olan bakterilere ideâl bir vasat olur. Böylelikle, yararlı organizma tarafından lâktik asit ve asetik asit (Konserve edici maddeler) fermantasyonu vukubulur.
Sıvı melâs, silâjın yem değerini arttırdığı gibi kısmen silâj- daki üsareyi de emer, öyle ki, normâl kullanışta silâjm nem muhtevasını % 2-3 kadar azaltabilir.
Silâj yapımında kullanılan melâs miktarları :
![](https://melasci.com/wp-content/uploads/2019/03/8.png)
SÜT İNEKLERİNİN BESLENMESİ
Melas, süt inekleri için çok faydalı olup, inekler melâsı severek iştahlı bir şekilde yerler. Medâs, yüksek enerji vermesi üe sürünün sağlığım korur ve bu hâl süt veriminin çoğalmasına yarar. Şöyle ki, ineklerde su içilmesini artırması yolu ile süt verimini çoğaltır. Mineral maddeler bakımından zengindir. Kullanılan kaba yemlerin lezzetini arttırır. Kuru yemler için rutubet verdiği gibi yapıştırıcı olarak da iş görür. Melas süt ineklerine, verilen yekûn rasyonun % 5 – 20 si seviyesinde yedirilebilir. Yetişkin ineklerin beher başına 600 -1000 gr. melâs Verilebilir. Melâs, gebeliği ilerlemiş hayvanlara verilmemelidir.
BESİ SIĞIRLARININ BESLENMESİ :
Bu gün artık sür’atli, emniyetli ve ekonomik bir şekilde besicilik yapmak zorunluğu vardır. Melâs, danalara yedirilen mısır kırması, ot ve saman gibi düşük kaliteli kaba yemlere ilâve suretiyle onları lezzetli ve kolay hazmedilebilir şekle sokar. Böylece yemin değeri de artar. Melâslı yem yiyen besi hayvanları sıhhatli olurlar ve çabuk semirirler. Besi sığırlarına rasyonun % 20 si kadar veya hayvan başma gençlere 500 – 900 gr., yaşlılara 1100 -1700 gr. melâs yedirilebilir.
Melâs beslemesi hayvanların tüylerini parlaklaştırdığı gibi baharda muntazaman ve sür’atli bir şekilde tüy değiştirmelerini de sağlar.
Melâs besi padoklannda kombine ticarî yemlerin içerisinde olarak ; veya biçilmiş tarla ve çayır anızlarına sade melâs şeklinde saçılmak suretiyle veya silâja katılmak yolu ile hayvanlara yedirilmektedir.
KOYUNLARIN BESLENMESİ :
Melâs koyunlara, besi sığırlarında sayılan faydalan sağlar. Düşük kaliteli kaba yemlerin hazmında yardımcı olması için koyunlara melâs yedirilir. Dengeli bir rasyonun ihtiva ettiği melas koyun ve kuzuların sıhhatine yararlı olduğundan ölüm nisbetini azaltır ve hayvanlardan daha çok yapağı elde edilmesini sağlar.
Kuzulara melas yedirilmesine, rasyonun % 5i kadar bir miktar ile başlanmalı ve bu miktan tedricen arttırmalıdır. Yetişkin hayvanların rasyonundaki melas miktan % 10 a kadar çıkanlabüir. Koyun ve kuzulara günde (yaşa göre) 150 – 250 gr. melas verilebilir. Kuzulan felç hastalığından korumak için onlara kuru yonca kıyması ve melâs karışımı yedirilmelidir.
DOMUZLARIN BESLENMESİ:
Beher domuza dane yem yerine günde 250 ilâ 500 gr. olarak verilen melâs domuzlarda daha hızlı bir gelişme sağlar. Melâs, yeme lezzet verdiği gibi karbonhidrat, mineral maddeler ve vitaminler bakımından da ona katkıda bulunur. Yavru domuzlar geviş getirmeyi arzuladıklarından % 7,5 oranında melâs ihtiva eden pelet yemler domuzlan memeden daha erken kesmek için başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Melâs domuzların iştahını kamçıladığından daha çok dane yem yenilmesini ve daha çok su içilmesini sağlar ki, bu da gelişmeyi hızlandırıp arttırır.
BEYGİRLERİN BESLENMESİ :
Bilindiği üzere beygirlerde sık sık kolik (hazım cihazı sancısı) görülmektedir. Melasın bünyesindeki tuzlar (% 8-11 oranındadır) yüzünden melâslı yemler hayvanlara hafif müshil etkisi yapmaktadır. Melâs bu yumuşaklık verici etkisi ile beygirleri kolikten korur. Bu sebeple hayvanların yemlerine muntazaman melâs ilâve edilmelidir. Günde hayvan başına 0,5 Kg. ile başlıyarak bu miktan tedricen arttırmalıdır. Her bir beygire 1 kg. kadar melâs yedirilebilir.
TAVUKLARIN BESLENMESİ :
Tavuk yemlerinde çok miktarda melas kullanılır. Tavuk lâpalarma % 2,5 miktarında melas katılmaktadır. Melas yumurta veriminin artmasına yardım ettiği gibi, tavuğun derisine ve etine sarı bir renk de kazandırır.
HİNDİLERİN BESLENMESİ :
Melas, hindilere de faydalıdır. Tavuk besisinde belirtilen faydalan hindilere de sağlar. Hindi yetiştiricileri için en gözde yem, yonca unu ve melâs karışımı olmaktadır. Melâs hindilere açık bir teneke içerisinde yalnız olarak da yedirilebilir. Bu türlü yediriş öteki yemlerin ve suyun tüketimini arttırmaktadır. Bu da hindilerin çabuk semirmesine yaramaktadır. Hindiler için hazırlanan yem rasyonlarma % 10 -12,5 oranında melâs katılabilir. (Resim : 4)
KÜSPE
ŞEKER PANCARI KÜSPESİ :
Şeker pancan kıyımlarından difüzyon yolu ile şeker alındıktan sonra geriye kalan posaya küspe denilir. Pancar küspesi karbonhidratça zengin, hazmı kolay ve lezzetli bir yemdir. Hayvanların severek ve iştahla yedikleri bu yeme içerisindeki proteinin azlığından ötürü nişastalı bir besin maddesidir diyenler de vardır. Bu sebeple küspeyi bakliye otu veya yonca samanı, soya unu, pamuk tohumu küspesi unu, keten tohumu küspesi unu veya ayçiçeği küspesi unu ile beraber vermek çok isabetli olmaktadır.
Difüzörden çıkan küspe % 6 -10 kuru madde ihtiva etmektedir. Bu sulu küspe preslerde % 12-15 kuru maddeli oluncaya kadar sıkıldıktan sonra çiftçilere verilir. Pancar ekimlerine memleketimizde bedelsiz olarak verilen yaş küspenin miktarı, fabrikaya teslim ettikleri pancarm % 401 kadardır. Sağım esnasında yedirilmemek şartı ile (kokusu süte geçtiğinden) yaş küspe bol süt veren bir yemdir. Fabrikaya yakın olan yerlerde kampanya zamanlarında taze küspenin hayvanlara yedirilmesi mal sahipleri için çok kazançlı olmaktadır. Yaş küspe uzun zaman bekletildiğinde bozulmakta ve yem değerini kaybetmektedir. Bu sebeple yaş küspe, silolanmak, kurutulmak veya içerisine melas katılarak kurutulmak suretiyle muhafaza olunmakta ve hayvanlara yedirilmektedir.
Genel kaide olarak : Preslerde bir defa sıkılmış olanından 9-10 kg., iki defa sıkılmış olanından 7-8 kg. yaş küspe; 1 kg. kuru küspeye eşit savılmaktadır. Kuru küspenin analizi sonuçları şöyledir :
Pancar küspesinin bazı yemlerin besin değerleri ile mukayesesi aşağıdaki tablolarda gösterilmiştir :
Yemin Cinsi | Kuru Madde % | Hazmolabilir Lif % | Nişasta değeri | Hazmolabilir ham protein % |
Yaş küspe | 18,0 | 3,4 | 14,0 | 1,2 |
Normal kuru küspe | 90,0 | 13,5 | 60,0 | 5,3 |
Melâslı kuru küspe | 90,0 | 13,5 | 58,3 | 6,3 |
Arpa | 85,0 | 2,5 | 71,0 | 6,8 |
Yulaf | 87,0 | 2,6 | 59,6 | 8,0 |
Şeker pancan başları Şeker pancan | 16,2 | 1,1 | 8,6 | 1,4 |
başlanma silâjı | 20,0 | 2,2 | 8,3 | 1,3 |
Hayvan pancan | 12,0 | 0,3 | 6,2 | 0,7 |
Bir başka analize göre :
1 000 Kısım Yem le Bulunanlar
Kuru madde | Ham kül | Organik maddeler | Ham protein | H am- yagr | Ham selltUoz | Azotsuz efcstrakt maddeler | |
Yaş küspe (Taze) | 90 | 5 | 85 | 8 | 1 | 19 | 57 |
Yaş küspe (Sıkılmış) | 150 | 7 | 143 | 13 | 1 | 30 | 99 |
Yaş küspe (Taze sdlolanmış) | 127 | 8 | 119 | 13 | 1 | 27 | 78 |
Kuru küspe | 903 | 52 | 851 | 85 | 7 | 169 | 590 |
Melâslı kuru .küspe | 895 | 63 | 832 | 92 | 5 | 131 | 604 |
Hazım Kabiliyeti %
Azotsuz
Ham | Ham. | ekstrakt | Kıymet | ||
Protein | y ag | sellüloz | maddeler | ems&ll | |
Yaş küspe (Taze) | 67 | 41 | 74 | 85 | 76 |
Yaş küspe (Sıkılmış) | 61 | 26 | 74 | 85 | 76 |
Yaş küspe (Taze silolanmış) | 71 | — | 55 | 83 | 74 |
Kuru küspe | 54 | — | 73 | 85 | 76 |
Melâslı kuru küspe | 59 | — | 69 | 89 | 77 |
![](https://melasci.com/wp-content/uploads/2019/03/10.png)
1 kg. melâslı kuru küspenin besin değeri 1 kg. yulafın, 900 gr. arpanın veya 8 kg. hayvan pancarın m besin değerine eşittir. Kuru küspe hayvanlara kuru veya birkaç misli su üe ıslatılıp kabartılmış olarak yedirilebilir. Fazla sulu olmamak şartı ile ıslatılmış olanı hayvanlar tarafmdan daha iyi değerlendirilmektedir. Kuru olarak yedirilmesi halinde hayvanların yakınında bolca içme suyu bulundurulmalı ve küspe hayvanlara azar azar verilmelidir.
ŞEKER PANCARI KÜSPESİNİN KURUTULMASI :
İleri memleketlerde küspe, pancar çiftçisine yaş veya kurutulmuş olarak verilmektedir. Yaş küspenin presten çıkmış hâli ile nakli ve uzun müddetle muhafazası çok müşküldür. Bu sebeple, yaş küspe zayiat verdiğinden ve doiayısiyle pahalıya mâlolduğundan uzun müddetle muhafaza olunmak, kolayca taşınmak ve hayvanlara rahatlıkla yedirilmek için kurutulmaktadır.
Bilhassa mütemadi difüzör tipi kullanan fabrikalarda nis- beten fazla şekerli küspe elde olduğundan küspenin kurutulması lâzımdır.
İçerisine melâs karıştırıldıktan sonra kurutulan pancar küspesi besi sığırları, süt inekleri, buzağılar, koyunlar ve kuzular için besleyici ve ekonomik olan bir yemdir. Bu yeme % 30-35 oranında melas karıştırıldıktan sonra bekletilmeden derhal kurutulmalıdır. İçerisinde % 10’dan az su kalacak şekilde ve % 90 kuru maddeli hale gelinceye kadar kurutulan küspe uzun zaman için bozulmadan kalabilir ve asla fermantasyona maruz kalmaz. İçerisinde çeşitli besin maddelerinin bulunuşu ve hazmının kolay oluşu sebebi ile bu yem dış ülkeler halkının her zaman aradığı bir yem olmuştur. Melâslı kuru pancar küspesinin değeri Ziraat Fakülteleri, Deneme İstasyonları ve meraklı yetiştiriciler tarafından denendikten sonra öğrenilmiştir. Küspenin üstünlüğü, terkibinde bol miktarda karbonhidrat ve yüksek oranda hazmolabilir lif bulunmasından ileri gelmektedir. Küspeye arpa veya yulaf kırması, kuru yonca samanı veya diğer kesif yemler karıştırıldığında yemin besin değeri daha da artmaktadır. Bu yemi çok değerli hale getirmek için Amerika’da kurutulan küspeye sıvı protein özü (Üre v.b.), soya özü, dikalsdyumfosfat, kalsiyummağnezit, A ve D vitaminleri de ilâve olunmaktadır. Böylece iyice zenginleşen kuru küspe hayvanlar için tam bir besin maddesi olmaktadır.
Küspeyi kurutmak için yakıt olarak linyit, maden kömürü, tabiî gaz (yer gazı) veya fuel – oil (ham yağ) kullanılmaktadır. Kömürle çalışan küspe kurutma tesislerinin ekserisi döner ızgaralıdır. Küspeyi, kazan dairesinden gelen gazlarla kurutmak mümkünse de artık ısının değerlendirilmesi maksadı üe ekonomayzer kullanılması daha elverişlidir. Yeni tesislerde otomatik olarak işleyen su borulu kazanlar kullanılmaktadır. Yapılan hesaplara göre fuel – oil yakan tesisatm, kömür yakan tesisattan daha ucuz olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca, ayarlama imkânı olduğundan bu nevi tesisat daha iyi sonuç vermektedir. Bundan başka, fuel – oil ile çalışan tesisat kurarken otomatik yakıcılar tercih olunmaktadır.
Bir ton kuru küspe imâli için 700 kg. kadar kömür sarfe- dilmektedir. Bu sebeple, kömürden tasarruf edebümek için küspeyi mümkün olduğu kadar fazla sıkmalıdır. Küspenin iyice sıkılması imkânı, presin yapışma ve ayar sistemine bağlıdır. Aynca, ince kıyımlı ve sıcak küspeler, kaim kıyımlı ve soğuk küspelere nazaran daha kolay sıkılırlar. Sıkılmış küspe miktarı, kuru madde miktan ile küspedeki şeker ve mark oranlarına da bağlıdır. Ortalama kıymetlere göre bir misâl olarak : % 11 kuru maddeli ve % 4 marklı sıkılmış küspenin pancara göre miktarı % 40 olur. Bu oran, küspedeki kuru madde miktarı çoğaldıkça azalmakta ve tersine, mark miktarı yükseldikçe artmaktadır.
Preslerde % 16-18 kuru maddeye kadar sıkılan küspe, kurutma fırınlarına sevkedilir. Melâslı kuru küspe elde edü- mek istenildiğinde küspe kurutulmadan evvel içerisine % 30 – 35 kadar melâs (Kuru küspeye göre) püskürtülerek iyice karıştırılır ve bu karışım bekletilmeden kurutulur. Tam bir karışım elde olunması için melâs, takriben 80 °C ye kadar ısıtılmalıdır. Melâs ile yaş küspenin birbirine iyice karışmış olması şarttır. Kurutma esnasmda melâstaki şeker kısmen karamel- leşmektedir. Aynca, sıcağa karşı çok hassas oluşundan ötürü küspedeki C vitaminin % 70 i tahrip olmaktadır.
Küspe kurutucularının yatay duruşlu döner silindir veya tepeden dökülüşlü kule tipleri vardır. (Resim : 5 ve 6)
Avrupa’da küspe kurutmak için boyu 18 m. ve çapı 3.1 m. olan ve seri bağlantılı 3 adet Buttner teknesi kullanılmaktadır.
Silindir tipindeki kurutucularda, silindirin içerisindeki küspe uzun müddetle sıcak hava akımına maruz bırakılarak kurur. Uzunluğu 10 -12 m. ve çapı 2 – 2,5 m. olan silindirin bir ucundan küspe girer ve yavaş yavaş diğer ucuna hareket eder. Kurutma, küspe ile sıcak gazların aynı yönde paralel akımında yuku bulur. Silindirde küspe ile sıcak gazların temasını arttırmak için silindirin içerisi haç şeklinde olan raf sıraları ile doludur. Böylece silindirin içi küspe ile dolmuş olur ve küspe bir raftan ötekine dökülür. Kurutma silindirini terkeden küs-
![](https://melasci.com/wp-content/uploads/2019/03/11.png)
![](https://melasci.com/wp-content/uploads/2019/03/12.png)
Resini: 5 Silindirli küspe kurutucusu
![](https://melasci.com/wp-content/uploads/2019/03/13.png)
penin ısısı 70 – 80 °C civarındadır. Kurutmada 600 – 700 #C civarında ısı kullanılmakta ve küspe genellikle % 90.92 kuru maddeye kadar kurutulmaktadır. Kurutucular bir nevi tephir aparatıdır. Kurutucunun giriş ve çıkış sıcaklığı aynı olduğu takdirde ısı mübadelesi, tephir edilen suyun miktarı ile orantılıdır. Yaş küspenin kuru maddesi % 16, kuru küspenin kuru maddesi % 92 ise bu takdirde 1 kg. kuru küspe elde etmek için % 92/16 = 5,75 kg. yaş küspe kullanmak lâzımdır. Bu hesaba göre 1 kg. kuru küspe için 92 /16 -1 = 4,75 kg. su tephir etmek gerekiyor demektir.
Bir başka misâl olarak : 1 kg. kuru küspe elde edilmesi için 5,230 kg. yaş küspe ile 0,520 kg. melâs (% 10 melâs oranına göre) harcanır.
Kuru küspe herhangi bir sebeple fazla şekerli ise, kurutma tesisatmdan çıkan küspenin ayrıca bir de soğutma cihazından geçirilmesi iyi olur. Küspe ne çok kavrulmuş ve ne de yaş kalmış olmamalı ve böyle küspeler ambarlara alınmamalıdır. Normal kurutulmuş olan küspe % 10-12 su ihtiva etmelidir. Uzun müddetle saklanacak olan küspenin su miktarı % 8 -10 olmalıdır. Şayet küspede kalan su % 14’den fazla ise ilkin ambarın duvar kısımlarından başlamak üzere küspe küflenip yanar ve yem değerini kaybeder. Bu bozulmayı bakteriler (mikroorganizmalar) küspeyi kızıştırmak ve besin maddelerini parçalamak suretiyle yaparlar.
Küspe kurutulur iken kömür tozu üe kısmen de olsa karışmamalıdır. Küspedeki kükürtlü hidrojen miktarı da hiçbir zaman % 3 miligramı geçmemelidir.
Kuru küspe 1-4 cm. boyunda ve 1 – 3 mm. çapındaki küçücük parçalardan ibarettir. Rengi kahvemsi koyugri olup kokusuzdur. Parmaklar arasmda sıkılınca kolayca ufalanabil- mektedir. 1 m3 kuru küspe 220 kg. kadar gelir. Az yer işgâl etmesi, nakliye ve muhafaza kolaylığı için küspeyi özel maki- nalarda briket (buz kalıbı gibi) haline de getirirler. Briket halindeki 1 m3 lük kuru küspenin ağırlığı takriben 500 kg. kadar gelmektedir. Bir de ikisinin ortası olan pelet (topak küspe) vardır. Avrupa çiftçüeri 1 m3 ü takriben 505 kg. gelen pelet halindeki kuru küspeyi tercih etmektedirler.
Kurutulan normal (dağınık = dökme) küspe 35 – 50 kg. lık kâğıt torbalara (iki katlı kraft kâğıdı) doldurulup ambara 50 torba yüksekliğine kadar istif edilir. Ambarların nem almayan yerlerinde küspe bozulma endişesi duyulmaksızm uzun zaman kalabilir. Hamam böceği, buğday biti ve farelerden müteessir olmaz. Kuruluk muhafaza edildiği takdirde küspe ambarda bir kaç yıl kalabilir.
Briket halindeki küspe ambalâjsız kullanılabilirse de dağınık veya pelet halindeki küspeyi kâğıt, jüt, bez veya naylon torbalara koymak gerekmektedir. Daha kullanışlı olduğundan kâğıt torbalar beğenilmektedir.
PELET KÜSPE :
Avrupa’nın süt müstahsili olan çiftçileri son yıllarda pelet şeklindeki melâslı kuru küspeyi tercih etmeğe başlamışlardır. Ambarlarda az yer işgâl etmesi, nakliye ve kullanılma kolaylığı buna sebep teşkil etmektedir. Ayrıca, pelet küspenin kızışma neticesinde yanması ihtimali, dağınık küspeye nazaran daha azdır. Normâl (dökme) küspe pelet haline getirildiğinde hacim itibariyle 1/4 üne kadar küçülmektedir. % 10 -12 rutubetli olan peletlerin uzunluğu 1,8 – 2 cm. ve çapı 0,8 -1 cm. dir. Pelet ; kurutulan küspenin basınç altmda delikli kalıplardan geçirilmesi suretiyle yapılmaktadır. (Resim : 7) Pelet imâlinde soğutma bunkerine (Depo) pek lüzum yoktur. Çünkü, küspe ılık olarak pelet presine gitmektedir. Tozlanma ihtimali olmayan pelet küspe 25-35 kg. lık kâğıt torbalarda kolayca muhafaza edilebilmektedir. Bu şekilde taşınması, depolanması ve muhafazası kolaylaşmaktadır. Pelet küspeyi diğer yemlerle karıştırmadan önce ezerek ufalamaJıdır. Pelet küspe kullananlar rasyon için pelet şeklini daha elverişli bulmaktadırlar. Pelet küspeye % 3 oranında kalsiyummağnezıt katılır ise bu element ilkbaharda magnezyum noksanlığından ileri gelen yeşil ot damla hastalığı ve yeşil ot tetanisine karşı hayvanları korumaktadır.
Dünyaca meşhur Alman Kahl Firmasının yaptığı pelet makinalarınm tipleri ve kapasiteleri bilgi için aşağıya çıkarılmıştır : (Resim : 8)
Pres. Tipi | Kuru | Küspe | |
Kapasitesi Ton/Saat | Enerji ihtiyacı HP | ||
Herba — | Z/400 | 2,0 | 35 |
» — | Z/500 | 2,6 | 45 |
» — | Z/600 | 5,0 | 80 |
» — | Z/780 | 8,0 | 110 |
MELÂSLI KURU PANCAR KÜSPESİNİN ANALİZİ VE YEMLERİN BESİN DEĞERİ :
İçerisinde % 92 kuru madde bulunan melâslı kuru pancar küspesinin bileşiminde :
% 10 Ham protein,
% 16,5 Ham lif,
% 8 Kül,
% 55 Azotsuz ekstrakt maddeler vardır.
Kuru küspedeki lifler tamamiyle şeker pancarma aittir. Bu lifler geviş getiren hayvanlar için yemlere büyük mikyasta hazım kabiüyeti kazandırmaktadırlar. Ancak, oldukça yüksek miktarda lif ihtiva ettiği için geviş getirmeyen hayvanla-
![](https://i0.wp.com/melasci.com/wp-content/uploads/2019/03/14.png?fit=980%2C687&ssl=1)
![](https://melasci.com/wp-content/uploads/2019/03/15.png)
rın rasyonuna pancar küspesi aşırı şekilde ilâve edilmemelidir. Mukayese olarak belirtelim ki : Pamuk tohumu (Çiğit) küspesi liflerinin hazım kabiliyeti % 43 olduğu halde melâslı kuru pancar küspesindeki liflerin hazım kabiliyeti % 80 dir. Görüldüğü gibi bu üstünlük nerede ise çiğidinkinin iki misline yaklaşık bir durumdadır.
Nitekim, Amerika’nın California Üniversitesinde konu ile ilgili olarak yapüan araştırmalar sonucu edinilen kanaat da bu görüşü teyid etmektedir. Neşredilen bir bültende «Şeker pancan küspesi hacimli bir yemdir. Kaba yeme (balast’a) benzeyen fizikî özellikleri vardır. Şeker pancarı küspesindeki kuru madde besin değeri bakımından arpa ile mukayese edildiğinde, pancar liflerinin hazım kabiliyetinin daha yüksek olduğu görülür. Pancar küspesi arpa ile birlikte mükemmel bir kombine yem teşkil ederler. Böyle bir karışım ile, sindirim bozukluğu tehlikesi olmaksızın daha emniyetli bir semirtme yapılabilir.» denilmektedir.
Melâslı kuru küspe hazım bozukluklarını da geniş bir şekilde azaltmaktadır. Yine bu konuyu eleştiren Amerikalı Uzman Jacopsen’e göre de : «Melâslı kuru küspe geniş satıhlı ve hacmi büyük olan bir konsantre yemdir. Fazla satıhlı olan bir yem, hayvanların işkembesinde bulunan mikroorganizmaların daha iyi iş görmesini ve gevişten sonraki hazmın iyi olmasını sağlar. Fazla hacimli olması sebebi ile 1 kg. kuru küspe, 1 kg. arpadan daha fazla yer işgâl eder. Böylece rasyonu çok hafif tuttuğundan işkembenin faaliyetini de sıhhatli bir şekilde geliştirir. Buna mukabil yalnız küçük taneli ağır yemlerin devamlı olarak yedirilmesi hali müzmin hazım rahatsızlıklarına sebep olduğundan vahim durumlar yaratmaktadır.»
Emsâl olarak mısır ele alındığında yemlerin sağladığı net enerji yüzdeleri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir :
![](https://melasci.com/wp-content/uploads/2019/03/16.png)
Yukarıdaki tablodan da anlaşılacağı üzere melâslı kuru küspenin sağladığı enerji, kepek, yulaf ve arpanınkinden fazladır. Ayrıca, gene enerji esas alındığında melâslı kuru küspenin net ağırlık değeri de öteki yemlerden yüksektir. Çünkü, hâlen piyasada mısır ve arpanın tonu 800, yulafın tonu 770, kepeğin tonu 500 ve melâslı kuru küspenin tonu 350 üradan satılmaktadırlar.
KURU PANCAR KÜSPESÎ İLE DİĞER YEMLERİN USAREYİ EMİME MUKAYESESİ :
Usareyi emme mukayesesi denemelerinin sonuçlarına göre:
a — Mısır Kırması üsareyi ehemmiyetsiz bir miktarda emmek suretiyle kabarır ve böylece sıkışık bir şekilde kalır.
b — Keten tohumu küspesi de su ilâvesinden sonra kısmen kabararak mısır kırması gibi sıkışık bir şekilde kalır. Bu katılaşma yemin hazmına tesir ederek hayvanın et ve süt kapasitesini azaltır.
c — Kuru küspe ıslatıldığı zaman muazzam bir şekilde şişer. Bu şişme hayvanın midesinden rasyonu ayınr ve mide suyunun serbestçe devretmesini sağlar. Hayvanların sıhhati için lüzumlu olan bu yüksek absorbe kabiliyeti yemin tesirini ve dolayısiyle süt verimini arttırır. (Resim : 9)
MELÂSLI KURU KÜSPE İYİ BİR YEŞİL YEM SİLÂJI YAPIMINDA FAYDALI OLMAKTADIR :
Yeşil yem silâjmın oluşumunu sağlamak ve bilâhare de bozulmasını önlemek için tecrübeli sütçüler ve besiciler silâj yapımında melâslı kuru küspe kullanmaktadırlar. Yüksek emiş kabiliyeti ve şeker muhtevası bakımından melâslı kuru küspe ideal bir silâj koruyucusudur.
Silâj yapımında kullanılan melâslı kuru küspe aşağıdaki faydaları sağlamaktadır :
- — Kaliteli ve emniyetli bir silâj için gerekli olan karbonhidrat fermantasyonunu (tahammürünü) sağlar.
- — Güzel bir koku ve daha iyi bir çeşni kazandırmak suretiyle silâjm lezzetini arttırır.
- — Silâjm besin değerini çoğaltır.
- — Bitkilerden siloya süzülen üsareden kendi ağırlığının iki misli kadar emiş yapmak suretiyle yemin taşıdığı iyi özellikleri korur. (Bilindiği üzere siloda toplanan yem suları protein, mineraller ve şeker ihtiva etmektedir.)
- — Yeşillikte pörsüme olmaksızın iyi bir silâj olmalarını mümkün kılar.
Küspe iyi bir süâj için lüzumlu olan ve anoxidatif olarak (havanın oksijeni ile temas etmeden) meydana gelen lâktik asidin teşekkül etmesine yardım eder.
Amerikalı Hayvan Besleme Uzmanlarından I. R. Jones’in noktaî nazarına göre : «Lezzetli ve iyi kalitede bir silâj için ot ile baklagiller kullanılmalı ve koruyucu olarak da melâslı kuru küspe ilâve olunmalıdır.»
Silâjın yapımı için, yeşil otlar biçilip toplandıktan sonra beher
tonuna 75 kg. kadar meiâslı kuru küspe ilâve edilir. Küs¬pe, yeşilliğin üzerine
yeknesak bir şekilde serpilmelidir. Yeşil otun durumuna göre silâja katılacak
meiâslı kuru küspe miktarlan aşağıdaki tabloda verilmiştir :
Kuru madde miktarı | Silâjın beher tonuna katılacak melâslı kuru küspe miktarı | |
Otun durumu | % | Kg. |
Çok körpe | 20 | 50 |
Henüz çiçeklenmiş | 25 | 100 |
Çiçekli | 30 | 150 |
Sonuç olarak diyebiliriz ki : Meiâslı kuru küspe ve silâj, birbirini tamamlayan yemlerdir.
HAYVANLARI YEMLEME RASYONLARI (GÜNLÜK İSTİHKAK OLAN YEM PAÇALLARI) :
Tecrübeli besiciler tane (kesif) yemlerin ve kaba (balast) yemlerin maliyetlerini gözönünde bulundurmak suretiyle besi hayvanlan için dengeli bir besi rejimi tatbik ederler.
Yeşil ot ve bakliyat silâjma rağbet eden çiftçiler tarafından hazırlanan yemleme rasyonlanndaki kuru küspenin mik- tan % 30 civarındadır. Bu miktar bazen % 50 yi de bulmaktadır. Paçal yemin lezzeti ve hayvanların sıhhati düşünüldüğünde kuru küspenin kullanma oranı % 50 olabilmektedir. Meiâslı kuru küspenin pahalı olması halinde kullanılma yüzdesi de azalmaktadır.
Sığırlar için yararlı bir konsantre rasyon tatbiki istenildiğinde yem paçallarına asgarî % 25-30 oranında meiâslı kuru küspe katılması daima iyi sonuçlar vermektedir. Yapılan denemelere göre, melâslı kuru küspe besi sığırlarına tane yemlere göre % 15-25 arasmda fazla enerji sağlamak suretiyle % 50 kadar fazlı kârlı olmaktadır.
Sığırlar, besiye tedrici olarak alıştırmalıdırlar. Başka muhitlerden tedarik olunan sığırlara yeni yemlerine alışınca- ya kadar birdenbire kesif yem yerine birkaç gün için pancar küspesi sdlâjı ve kaba yem (balast) vermek lâzımdır. Danalara veya yaşma henüz basmamış olan zayıf buzağılara ilk 4-5 besleme günü için, yarısı melâslı kuru pancar ‘küspesi olmak üzere 200 – 350 gr. kesif yem karışımı verilmelidir. Daha yaşlı ve kilosu fazla olan sığırlarda bu miktar 350 – 450 gr. olabilir. Bilâhare, günde beher hayvana verilen melâslı kuru küspe ve kesif yem karışımının miktan aslâ 900 gr.’ı geçmemeli ve hayvanların verilen yemin tamamını bitirmelerine de dikkat edilmelidir.
Daha sonraları beher gün için 450 gr. arttırılarak verilen günlük miktar 2200 – 2800 gr.’a yükselmelidir. Bundan sonra ise her 2-4 günde bir, beher başa verilen miktar 500 gr.’a kadar arttırılabilir. Böylece, 400 – 500 kg. canlı ağırlığında olanlara günlük verilen tam rasyon 8-10 kg. olabilir. Bu miktarın yarısı veya üçte biri melâslı kuru küspe olmalıdır.
Paçalların hazırlanışında kesif yemlerle melâslı kuru küspenin iyice karıştırılmasına dikkat edilmelidir. Şayet, karışım iyi hazırlanmazsa bazı obur hayvanlar daha çok kesif yem yemek suretiyle şişerek ölebilirler. Keza, semirtme rasyonu devresinde sığırlar dikkatle izlenmeli aşırı ishâl veya yem baygınlığı alâmeti gösterenlere iyileşinceye kadar daha az kesif yem verilmelidir. En iyisi hayvanlara verilen yemin yemlikte aslâ artmayıp tamamen tüketilecek şekilde miktar ayarlaması yapılmalıdır.
Besleme devresi esnasında kesif yem ve kaba yem miktarında ve çeşidinde esaslı bir değişiklik yapılmamalı ve yemleme tam bir intizamla uygulanmalıdır. Bazı ün sahibi besiciler çayır ve mer’asız yerlerde hayvan besler iken dane yem ve melâslı kuru küspeyi istedikleri miktarlarda vermekle işe başlarlar. Tecrübesi az olan besicilerin böyle besicilerle istişarede bulunmaları ve en iyisi rasyonun başlangıcında yeme katılan melâsl: kuru küspe miktarının yüksek tutulması emniyetli olmak bakımından tavsiyeye şayan görülmektedir.
SIĞIRLARIN BESLENMESİ :
Kasaplık sığır besisinden kazançlı sonuçlar alabilmek için yemleme rasyonlan aşağıdaki şartlara uygun olmalıdır :
a — Yemlerin hepsinin de kaliteli olması iyi bir hazım sağlar.
b — Tatminkâr bir yemleme için yemin terkibinde karbonhidrat, protein, mineral madde ve vitaminler dengesi bulunmalıdır.
c — îştah verici ve besleme değeri yüksek olan yemlere rasyonda yer verilmelidir.
d — Fiatı ucuz ve fakat daha çok kâr sağlayan yemlere doğru yönelme olmalıdır.
. Çeşitli yemlerle buzağılar 5-8 ay, bir yaşından büyük olan danalar 3-5 ay ve iki yaşındakiler ise 2-4 ay süre ile beslenmelidirler. Genellikle tosunlara, düvelerden biraz daha fazla dane yem verilmelidir. Bilinen bir husus da düvelerin daima tosunlardan daha sür’atli olarak semirmeleridir. Büyük baş hayvan besisinde besinlerin seçimi yanında yem paçalma da dikkat etmek ve ihtimam göstermek ayrıca önemlidir. Beslemede : sığır sürüsü üniform olarak gruplandırılmak, yemler mükemmelen karıştırılıp hazırlanmalı ve yemleme muntazaman yapılmalıdır.
Yukarıdaki açıklamaya ilâveten sığır besiciliğinde şu şartlan da gözönünde bulundurmak gerekmektedir :
- – Rasyonda en az üç veya daha fazla yem çeşidi olmalıdır. Yulaf, mısır ve arpa kırmalarma ilâveten melâslı kuru küspe, yonca otu veya silâjı ile mineral maddeler ve vitaminlerden ibaret bir terkip fevkalâdedir.
- — Besleme rasyonuna alınmış bir sığırın beher 100 kg. canlı ağırlığı için yukarıda sayılan yemlerden ve takriben 2,5 – 3 kg. kuru yem yedirilmelidir. Böylece, beslemenin ilk devresinde 3 kg. yem verilmeli ve sonra bu miktar tedricen azaltılmalıdır.
- — Danaların beher 100 kg. canlı ağırlığı için 1,0 -1,2 kg. kesif yem (balast hariç) vermeli ve bunun en az % 68 i hazmedilir besinleri havi olmalıdır. İki yaşmdaki sığırlarda daha hızlı olarak sonuca ulaşabilmek için beher 100 kg. canlı ağırlığa 1,2 -1,5 kg. kesif yem vermeli ve bunun % 62 si hazmedilir besinleri havi olmalıdır. Sayılan rasyonlarm hesabında yem paçalları, c/c 30 – 50 oranında melâslı kuru küspeyi ihtiva etmelidirler.
- — Kaba yem olarak bakliyat otu kullanılır ve geri kalanı karbonhidrat olursa bu durumda yeme az da olsa protein ilâvesine lüzum yoktur. Bakliyat otu yerine adî çayır otu kullanılması halinde hayvanlara beher 100 kg. canlı ağırlık için takriben 200 – 250 gr. pamuk tohumu küspesi veya % 8 -10 oranmda protein karıştırılmış yem yedirilmelidir.
- — Sığırların baklagillerden ibaret bir otlakiyede yayılmalarında proteine ihtiyaç duyulmaz. Aksi halde, 100 kg. canlı ağırlık için 200 – 250 gr. proteinli yem verilmelidir.
Günde 1,0 -1,3 kg. et kazandırılması bakımmdan besi sığırları için aşağıdaki rasyon iyi neticeler verebilir.
![](https://melasci.com/wp-content/uploads/2019/03/17.png)
Bundan başka kaba yem olarak saman, çayır otu ve yonca; kesif yem olarak arpa kırması, kepek, ayçiçeği küspesi ve melâslı kuru küspe ile de rasyonlar hazırlanabilir. (Resim : 10)
Dış Ülkelerin Deneme İstasyonlarında : Bir yaşındaki
buzağılar çayırda beslenmişler ve bunlara 1/3 oranında me- lâslı kuru küspe ve 2/3 oranında arpa yarması verilmek suretiyle dikkate değer sonuçlar alınmıştır. Hazımsızlık ve şişkinliğe tesadüf edilmeksizin devam olunan bu beslemede buzağı başına 6 kg. kadar yem verilmiştir.
Yonca ve arpa kırmasından ibaret olan bir rasyona me- lâslı kuru küspe karıştırıldıktan sonra buzağüara yedirilmiş ve böylece bir şişkinlik kontrol denemesi yapılmıştır :
«Yalnız yonca ve arpa kırması yedirilen buzağüarda geniş çapta şişkinlik görülmediği gibi, seri semirtme için fazla miktarda yem yedirmek de mümkün olmamıştır. Buna mukabil, arpa kırmasına 1/2 oranında kuru küspe karıştırılarak verilen yemde herhangi bir hazımsızlık hâli görülmemiş, hızlı besleme ve dolayısiyle ekonomik bir fayda sağlanmıştır. Bir başka denemede ise ; 100 günden fazla süre ile tam konsantre rasyon verilen sığırlar sık sık bu rasyondan bıkmışlar ve işkembe iltihapları ilerlemiştir.»
Amerika’nın Wyoming Üniversitesinin görüşüne göre : «Bir yaşı içerisindeki danaların beslenme devresi boyunca pan- , car küspesi, dane yem rasyonunun yarısını teşkil edebilir. Yarı yarıya küspe verilen buzağılar, 1/3 oranmda küspe verilenlere nazaran daha iyi bir gelişme göstermişlerdir.»
Idaho Üniversitesinin 48 numaralı raporuna göre ise :
21 Hazirandan 8 Kasım 1960 tarihine kadarki devre içerisinde beher sığırın günlük ortalama et kazancı miktarları aşağıdaki gibi netice vermiştir. Tablonun tetkikinden de görüleceği üzere 6. grup, ekonomik terkip olma bakımından en kârlı rasyonu teşkil etmiştir.
![](https://i0.wp.com/melasci.com/wp-content/uploads/2019/03/18.png?fit=980%2C262&ssl=1)
![](https://i1.wp.com/melasci.com/wp-content/uploads/2019/03/19.png?fit=980%2C522&ssl=1)
![](https://melasci.com/wp-content/uploads/2019/03/20.png)
SÜT SIĞIRLARI İÇİN RASYON :
Süt istihsâlindeki dünya rekorlarının kırıldığı yerlerde bu durumun çoğunlukla melâslı kuru küspe muhtevası yüksek olan rasyonlardan elde edildiği kaydedümektedir. Bir çok süt müstahsilinin besi sisteminde süt rasyonundaki melâslı kuru küspe miktarı ekseriya % 50 ye ve bazan daha fazlaya yükselmektedir. Pek çok ahvalde bu miktar kesif yem tutarının 1/3 ünü teşikil etmektedir. Günlük rasyıonda bakliye silâjı ve yeşil ot veya sulu yem bulunan süt sığırlarına 1/3 oranmda melâslı kuru küspe verilmesi çok faydalı olmaktadır.
Melâslı kuru pancar küspesi, süt ineklerinin midesinden bol miktarda su emmek suretiyle diğer yemlerin yapışkanlığını çözüp bertaraf eder. Böylelikle, hayvana yedirilmiş olan ras- yondan tam fayda sağlanmış olur.
Kuru küspe hayvanların mer’aya çıkarıldığı günlerde bilhassa verilmelidir. Taze ve bol proteinli olan mer’a otlarının karbonhidrat noksanlığını telâfi için melâslı kuru küspe otla- kiyeler üzerine serpümeli ve bu suretle hayvanlara yedirilmelidir. Bu şekilde hayvanların yalnız yeşil ot yemelerinden mütevellit hazım bozuklukları önlenmiş olur. Aksi halde yaylımın ilk günlerinde süt miktarı artar ve fakat yağ miktarı geriler. Bu sebeple, beher hayvan için 1-4 kg. kuru küspe verilmesi, yeni emziren ineklere ilk 4-6 hafta zarfında çok iyi gelir. İneklere ayrıca pek az miktarda kalsiyum ve mağnezyum verilmesi daha da iyidir. Bu mineraller onları bazı hastalıklara karşı korumuş olur.
Lâktasyonun sonuna gelmiş ineklere günde bir
baş için 1,5 – 2,5 kg. kuru küspe verilmesi ineklerin sütlerini arttırır ve
sağım periyodunu biraz uzatmış olur. Demekki, melâslı kuru küspe bilhassa süt
hayvanları tarafından çok iyi değerlendirilmektedir.
Bilgi ve tecrübe sahibi otoritelere göre : içerisinde
% 50 – 75 oranında melâslı kuru küspe bulunan kesif yemlerin yedirilmesi, süt istihsâlini % 13 -15 kadar arttırmaktadır. Bu sebeple, süt sığırlarının yüksek istihsâl standardı ve ineklerin istihsâl ayarlaması için melâslı kuru küspe, kesif yemlemenin mühim bir parçasını teşkil etmektedir. Bu konuda birçok süt müstahsilinin pratikteki buluşlarını teyiden Michigan Eyalet Üniversitesi Sütçülük Araştırma Profesörü C. F. Huffman : «Bilinmeyen lâktasyon faktörünün iyi bir kaynağının şeker pancarı küspesi olduğunu ispiat ettik.» demektedir.
Amerika’da beslenen ve yağ % si itibariyle dünya süt rekorunu kırmış olan bir ineğin günlük rasyonu :
![](https://melasci.com/wp-content/uploads/2019/03/21.png)
KUZU BESLENMESİ İÇİN RASYON :
Tecrübe sahibi besiciler genellikle kuzuları otlatarak, ot- lakiye bulunmıyan yerlerde ise dane yem ve melâslı kuru küspe vererek beslemeye başlarlar. Bu şekildeki besicilik çit üe çevrilmiş ağıllar içerisinde yapılır. Keza, çayırdaki otların fırtınadan tamamen örtülmesi halinde de gene bu ağıllar içerisinde beslemeye devam olunur. (Resim : 12)
Besiye başlatılan kuzulara ekseriya :
% 50 kıyılmış yonca,
% 35 melâslı kuru küspe,
% 15 dane yem (mısır veya arpa kırması) paçalı verilir.
![](https://melasci.com/wp-content/uploads/2019/03/22.png)
![](https://melasci.com/wp-content/uploads/2019/03/23.png)
Bu miktarlara ulaşıncaya kadar ilkin küspe miktarı sabit bırakılarak dane yem miktarı tedricen arttırılır ve buna mukabil kuru yonca miktarı tedricen azaltılır. Tam besiye alınmış 45 kg. ağırlığındaki bir koyun kesif yemden günde 900 gr. yemelidir. Bu miktarın 1/2 si melâslı kuru küspe olarak verilir ise, besiden daha kârlı sonuç elde edilmiş olur.
Eşit miktarlarda yulaf ve melâslı kuru küspe rasyonuna ilâveten verilen yonca ile yapılan kuzu ve koyun besisinden iyi sonuçlar alınmıştır.
Amerika Birleşik Devletlerinin Kansas Eyalet Koleji kuzu besisi üzerine yaptığı denemelerden sonra aşağıdaki görüşe varılmıştır :
«% 55 kaba ve % 45 konsantre (kesif) yem karışımı üe faydalı ve kazançlı besleme yapılmaktadır. Kesif yem oranı % 60 olduğunda kuzular daha sür’atli olarak semirirler. Yonca ile kuru ot miktarının birdenbire arttırılması ciddi hazım bozukluklarına sebep olmaktadır. Bu sebeple, kuzuların yem karışımı yukarıdaki oranlan tedricen bulmalıdır.
Kuzulara yeteri miktarda kuru yonca verildiğinde aynca kesif protein vermeğe lüzum yoktur. Dane yem ve kuru yonca verildiğinde kuzu başma günde 1 -1,1 kg. yonca kâfi gelir. Dane yem ve melâslı kuru küspe ile besleme yapıldığında günde kuzu başma 200 – 230 gr. kadar yonca tasarruf edilmiş olur.
Bir kuzuya 12 cm. genişliğindeki bir yemlik yeterlidir. Başlangıçta yemliklerin geniş tutulması bazı obur kuzuların kendi hisselerinden fazla yemelerine imkân verir ve bu hal ekseriya, telefata sebep olur. Zamanla kuzuların büyümesi ile ayarlı olarak yem teknesi mesafelerini de arttır m alıdır.
Kuzulara her zaman kâfi miktarda kaya tuzu da verilmelidir. Verilen su temiz olmalı ve acı su içirilmemelidir. Soğuk havalarda kuzulara buzlu su içirilmesi de mahzurludur.
Fazla miktarda dane yem verilen kuzularda aşırı yemekten mütevellit hastalıklar ve hattâ bağırsak zehirlenmesi meydana gelebilir. Tecrübe sahibi kuzu besicileri bu gibi tehlikeleri azaltmak maksadı ile, kesif yemlere karıştırılan melâslı kuru küspe miktarmı yüksek tutmaktadırlar. Keza, kesif yem miktarmm sınırlandırılması ile de hastalık önlenebilmektedir. Bağırsak zehirlenmelerinin tehlike arzettiği ve atlatılamadığı hallerde vakit geçirmeden Veteriner Hekime başvurulmalıdır.
Koyun ve kuzulara kesif yem olarak sadece arpa verilmesi de tatmin edici olmamaktadır. Üçte bir oranında melâslı kuru küspe ve bakiyesi arpa ile yonca kıymasından ibaret olan bir yem rasyonu ile kuzu besisi daha tatminkâr ve daha emniyetli olmaktadır.»
Küspe, koyunlara diğer yemlerle birlikte teknede kııru olarak veya yerlerdeki çamurlara bulaşmamak şartiyle (az bir zayiatla) çayırlar üzerine saçılmak suretiyle de yedirilebilir.
Kuzulamadan evvel koyunlara ölçülü olarak
yedirilen küspe koyunlarm sıhhatini koruyup ölümü azaltır. Kuzulamadan sonra
verilen küspe ise koyunlarm süt veriminin emniyetini sağlamış olur.
Melâslı kuru küspenin özelliklerini şöylece özetleyebüiriz :
- — Melâslı kuru küspe karbonhidratça zengin, protein, mineral maddeler ve vitaminler bakımından kısmen yeterli olan lezzetli, hazmı kolay ve ucuz bir yemdir. Bu sebeple, ras- yondaki dane yemlerin yerlerini, düşük bir maliyetle almaktadır.
- — Dane yem rasyonunda .melâslı kuru küspe bir kesif (konsantre) yem sayılır. Hayvanlara yedirildiğinde sür’atlı bir şekilde enerji sağlamaktadır.
- — Şişkinliği ve hazımsızlığı gidermektedir.
- — Hayvanların sıhhati için lüzumlu olan suyun istihlâkini çoğaltmak suretiyle sığırlarda daha hızlı ve ekonomik bir beslenme sağlanmış olur.
- — Melâslı kuru küspe, rasyonda yer alan dane yemlerin 1/3 ilâ 1/2 si oranı kadar yedirilebilir.
- — Dane yem rasyonundaki melâslı kuru küspe sığırların hazım sistemini iyi bir durumda tutmağa yardımcı olacak kifayette ve hacimdedir.
- — Kuru küspe yemlere ucuzluk ve emniyet katması bakımından kazançlı ve faydalı olmaktadır.
- — Kuru küspenin taşınması, bozulmadan uzun müddetle muhafazası ve hayvanlara yedirilmesi mümkün ve çok kolaydır.
- — Melâslı kuru küspe ve silâj birbirini tamamlayan yemlerdir.
- — Melâslı kuru küspe ineklerin süt verimini % 13-15 kadar arttırmaktadır.
- — Pelet haline getirilen küspe dağınık küspenin 1/4 ü ve yaş küspenin 1/20 si kadar bir yer işgâl etmektedir. Pelet küspe, besihanelerdeki lüzumsuz yem sarfiyatım azaltmaktadır.
- — Küspenin kurutulması ile pazarda satılabilen ve her zaman kullanılabilen bir hayvan yemi elde olunmaktadır.
- — Feeding Molasses – Industrial Molasses Corporatin U.S.A.
- — Dried beet pulp and dried molasses beet pulp – Industrial Molas
ses Corporation U.S.A.
- —’ Improve your livestock feeds – Utah Idaho Sugar Company U.S.A.
- — Dried molasses beet pulp – Bıûtish Sugar Oorporatlon England.
- — Melas hayvanlara nasıl yedirilir? Bahri Dağdaş.
- —r- Melâsh kuru pancar küspesi ve hayvanlara yedirilmesi. Sabri
Malkoç.
- — Pancar şekeri fabrikasyon teknolojisi (iki cilt) Prof. P. M. Silin.
Çeviren : Haydar Nouruzhan.
- — Pratik çiftçinin el kitabı. Hans Haase – Çeviren : Afif Gediz.
- — Şeker teknolojisi. Dietrich ve arkadaşları. Çevirenler : Münci
Akakmca ve arkadaşları.
- — Türkiye Şeker Sanayii ve Şeker Pancan Ziraati. Habil Akıl tepe,
Sabri Malkoç, İhsan Molbay.
- — Amerika Birleşik Devletlerinde Şeker Pancan Ziraatı. Habil
Akıltepe, Şahap Barker, Nurettin Vanlı.
- — Teknoloji ve Mal Bilgisi. Osman Bozok.
- — Şekerin pratik kristâlizasyonu ve melas teşekkülü. Hermann
Claassen. Çeviren : Osman Bozdk.
- — Şeker Pancan Ziraatı ve Fabrikasyonu. Mustafa Dinçer.
![](https://i1.wp.com/melasci.com/wp-content/uploads/2019/03/24-1.png?fit=980%2C625&ssl=1)
![](https://melasci.com/wp-content/uploads/2019/03/25.png)
biraz karmaşık anlatılmış konular köylü memet emmi bu kelime ve cümleleri zor anlar hatta anlamaz daha duru bir türkçeyle anlatılabilinirdi sizin muhatabınız zaten eğitimi az olan insanlar eğitimli olan insanlar bu bilgilerin bir çoğunu zaten biliyor teşekkür ederim