Şilempe genellikle gübre olarak kullanılır. Koyu şilempeden gübre yapmak için şu adımları takip edebilirsiniz:
- Şilempenin konsantrasyonuna bağlı olarak 1:1 veya 1:2 oranında su ile seyreltin. Şilempe şerbetinin suya tam oranı, şerbetin kendine özgü özelliklerine ve gübrenin istenen kıvamına bağlı olacaktır. Örneğin; Taral denilen traktör ardı pompalarla 1:1 sulandırma yeterli olmaktadır. Pompanın püskürtme uçlarına tıkama yapacağını düşünürseniz 1:2 sulandırın. Ayrıca, sulama sisteminiz damlama gibi gübreyi vermeye uygun bir sistemse sulama suyuna doğrudan koyu şilempeyi uygun oranda ekleyebilirsiniz.
- Gübrelemeyi planladığınız bitkilerin özel ihtiyaçlarına bağlı olarak, şerbet-su karışımına herhangi bir ek besin maddesi veya katkı maddesi ekleyin. Bu, nitrojen, fosfor, potasyum veya diğer mikro besinler gibi şeyleri içerebilir. Besin içeriğini artırmak için seyreltilmiş şilempeye tercihen az miktarda üre veya diğer nitrojen açısından zengin gübrelerden ekleyin.
- Besinlerin eşit şekilde dağılmasını sağlamak için iyice karışana kadar şilempe, su ve diğer besin maddelerini karıştırın.
- Topraktan uygulanacak oranlarda; Yanmayı önlemek için yapraklara değdirmemeye özen gösterin. Gübreyi bitkilerin tabanı etrafındaki toprağa eşit şekilde yayarak uygulayın. Yada ekim öncesinde toprağa karıştırın.
- Gübrenin toprağa emilmesine yardımcı olmak için bitkileri iyice sulayın. Yada toprağı işleyin.
- Gübreye nasıl tepki verdiklerini görmek için bitkileri izleyin ve istenen sonuçları elde etmek için uygulama oranını veya sıklığını gerektiği gibi ayarlayın. Bitkilere tutarlı bir besin kaynağı sağlamak için birkaç haftada bir şilempe ve tercihen diğer gübreleri tekrarlayın.
- Yapraktan uygulama yapacaksanız uygun oranları kullanmaya dikkat edin.
Şilempenin oldukça alkali bir madde olduğuna dikkat etmek önemlidir, bu nedenle toprağa veya bitkilere zarar vermemek için dikkatli ve ölçülü kullanılmalıdır. Aşırı gübrelemeyi önlemek için toprağı test etmek ve kullanılan şilempe miktarını buna göre ayarlamak her zaman iyi bir fikirdir.
![](https://melasci.com/wp-content/uploads/2023/02/27052021.png)
Şilempe yüksek düzeyde organik madde ve besin içeren sıvı bir üründür, bu da onu potansiyel bir gübre kaynağı yapar.
Bir gübre olarak şilempenin kalitesinin ve etkinliğinin, üretim sürecine ve şilempenin depolandığı ve işlendiği koşullara bağlı olarak değişebileceğini göz önünde bulundurmak önemlidir.
Yüksek düzeyde organik madde, mineral ve besin içeren ve genellikle gübre veya toprak düzenleyici olarak kullanılan bir sıvıdır. İşte şilempe gübre tariflerinden bazı örnekler:
- 300 litre şerbeti 300 litre su ile karıştırarak dekara 30 litre olacak şekilde toprağa uygulayın.
- 200 litre şerbeti 400 litre su ile karıştırarak dekara 30 litre olacak şekilde çözeltiyi toprağa uygulayın.
Bunlar sadece örnektir ve kullandığınız gerçek şıra ve su miktarı, toprak türü, yetiştirilen mahsul ve istenen etkiler gibi çeşitli faktörlere bağlı olacaktır. Özel durumunuza uygun miktarı ve uygulama oranını belirlemek için bir ziraatçıya veya tarım uzmanına danışmanız önemlidir.